Rioolproblemen

Als het hard regent, moet het riool veel water verwerken. De lucht in het riool krijgt dan minder ruimte en moet eruit. Maar u wilt deze vieze lucht uiteraard niet in uw huis hebben! Normaal gesproken verlaat die lucht uw riool (en dus uw huis) via een open rioolpijp die door uw dak naar buiten steekt. Uw eigen riool moet daarbij dan wel luchtdicht zijn en geen gebreken of lekken vertonen. Het is verstandig om in de buurt van de ontluchtingspijp geen dakkapel of dakraam te plaatsen. Want dan hebt u de stank alsnog in uw woning!

Stank en bubbels

Steekt er geen ontluchtingspijp uit uw dak? Dan kunt u problemen krijgen, zoals bubbelende afvoeren of stank in huis. Is uw riool niet verstopt, maar hoort u tóch bubbels, dan is er iets met de ontluchting niet in orde. Ook als alle rioolaansluitingen in uw huis een stankslot hebben en uw riool tóch stinkt, is er sprake van een ontluchtingsprobleem. Schakel bij dit soort klachten altijd een deskundige in. Bel direct ons noodnummer 0644220436.

Hebt u last van een vieze rioollucht in huis maar bubbelt het riool niet? De oorzaak hiervan kan een slecht werkend of kapot stankslot zijn (bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen). Bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is na een lange vakantie. Het riool staat dan direct in een open verbinding met de lucht in uw huis. U kunt dit oplossen door een flinke hoeveelheid water in de betreffende gootsteen, wasbak of put te gieten.

Stank in de buurt van dakkapel of dakraam

Als u een rioollucht ruikt bij uw dakraam of dakkapel in de buurt, dan is de kans groot dat uw ontluchtingspijp er vlak naast staat. Als u in een wat ouder huis woont, kan die lucht ook uit de regenpijp komen, vooral als het regent. Neem voor het verhelpen van dit probleem contact op met een erkende rioolspecialist.

Verstopte afvoer

Het kan zijn dat u af en toe problemen hebt met de afvoer van de wastafel in bijvoorbeeld uw badkamer. Terwijl alle andere afvoeren goed functioneren. Het kan helpen om de sifon van deze wastafel open te draaien en goed schoon te maken. Of om de wastafel eens goed door te spoelen met heet water en soda.

Als dit niet helpt, kunt u het beste contact opnemen met ons servicenummer. Onze riooldeskundigen lossen het probleem graag voor u op.

Meerdere verstopte afvoeren tegelijk

Als er meer afvoeren in uw huis niet goed werken of verstopt zijn, dan heeft u waarschijnlijk een groter probleem. Helemaal als er geen enkele afvoer meer werkt. Of als het water dat u op de eerste verdieping wegspoelt, op de begane grond weer uit een putje of toilet komt. Waarschijnlijk is dan het riool onder uw huis of in uw tuin verstopt. Ook kan het probleem bij het openbare riool liggen.

Om de juiste oorzaak te vinden, moet u het zogenaamde ontstoppingsstuk (laten) opgraven. Dat ligt rondom de perceelgrens, net op uw grond of de grond van de gemeente. In het ontstoppingsstuk is goed te zien waar een eventuele verstopping zit. Staat het vol water, dan zit het probleem in het openbare riool. Is het droog, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in het riool in of rond uw huis.

In beide situaties zult u een rioolontstopper nodig hebben. 

Overige rioolproblemen en onze oplossingen:

Ik heb voortdurend last van een vieze rioolstank in huis. Wat nu?

Door met een rookmachine rook in het riool te blazen kan snel en eenvoudig een breuk in de rioolbuis worden opgespoord. Daar waar een breuk of scheur zit, komt er rook uit de buis.

Ik heb vochtplekken in mijn huis. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Met behulp van camera-inspectie is kan de staat, waarin uw riool verkeert, bekeken worden. Ook kan worden vastgesteld of er ergens een lek zit.

Mijn riool is regelmatig verstopt. Hoe kan dat?

Wanneer u regelmatig een verstopping hebt, kan dit wijzen op een verzakt riool, wortelgroei of op een riool dat in plaats van een afschot een tegenschot heeft en hierdoor snel dicht slipt.(Bent u zelf voorzichtig met vet en jus?). Met een camera en een zender kan worden nagegaan wat de precieze oorzaak is. Dit kan al bij rioolbuizen vanaf 50 mm diameter met camera van 28 mm doorsnede, mits de bochten minimaal 45 graden zijn.

Ik wil mijn huis verbouwen. Hoe kom ik erachter waar mijn rioolbuis ligt?

Door gebruik te maken van een zender en een ontvanger is uw rioolbuis gemakkelijk op te sporen en in kaart te brengen.